POESIA CLÀSSICA I CONTEMPORÀNIA
Total Poetes: 642
  Total Poemes: 15668
 
Poemes classificats per autor i ordre alfabètic
Autor alfabètic
Poemes classificats per autor i ordre cronològic
Autor cronològic
Poemes classificats pel lloc de naixement de l'autor
Autor Naixement
Poemes classificats per segle i autor
Segle
Llistat de tots els  poemes per ordre cronològic
Llistat de poemes
Cercador de poemes Tornar
poema
Abad Chavarría, Antón

Abad Chavarría, Antón

erroresrecomendar

Zaidín , H, 10-IV-1958

Anton Abad és un cantant nascut a Saidí (comarca del Baix Cinca, Franja de Ponent), i el principal representant (gairebé l'únic, si deixem de banda el cas de Tomàs Bosque i de molt pocs altres cantants que no han enregistrat cap disc) de la Cançó catalana a la Franja de Ponent.

Posseïdor d'un llenguatge viu i de gran regust popular (no exempt de dialectalismes), tot i que comença a cantar cap al 1975, no es dóna a conèixer fins a l'any 1989 amb un LP titulat Avui és un dia com un altre, al qual segueixen Lo ball de la polseguera (1991), Cap problema (1995) i A la corda fluixa (2005):

Els seus notables textos parlen sovint, d'una manera desenganyada i crítica, de la societat actual ("Un tipus perillós", "La taverna"). La infantesa hi és vista, sovint, com l'únic paradís autèntic, precisament perquè ha estat perdut de manera irreversible ("Lo barquet de paper").

Pagès de professió, el seu contacte amb el públic és càlid i directe, però malauradament les seves actuacions a la resta dels Països Catalans han estat escasses fins ara, i han tingut poc ressò mediàtic


Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Anton_Abad
ANTON ABAD, LA VEU DE LA FRANJA DE PONENT QUE CANTA CLAR I CATALÀ

"ANTON ABAD, PARIT AIXÍ"

QUIM GIBERT, coautor del llibre "Elogi de la transgressió"


Diuen que en el món hi ha molts móns. I que aquesta varietat és una oportunitat per descobrir els altres. Des de fa anys i panys, un pagès de Saidí, que del raïm en fa un vi que hi canten els àngels, retrata el seu món amb la veu. Ho fa cantant sobre la quotidianitat de la gent i del país que l'ha vist néixer i créixer. Es tracta d'Anton Abad, un cantautor que avança cap a una sòlida maduresa musical. «Viu d'acord amb tu mateix, deixa que el temps t'ensenye i ensenya el que has après, fes senzilles les coses, facilita-li als demés», diu en una de les cançons d'Abad.

Xevi Planas, un dels crítics musicals més lúcids, destaca l'autodidactisme i la radical independència del de Saidí: «Observador, pacient, tossut, solitari, Anton Abad ens ha anat puant del seu interior unes cançons que s'agraeixen tant com un got d'aigua fresca quan es té set». Màrio Sasot, en el llibre Joglars de frontera, subratlla la ironia i acidesa del cantant quan aborda «l'home i la seua interioritat (l'amor, la solitud, el seu destí), les arrels (la terra, les tradicions populars) i el seu entorn a través de certes escenes urbanes envoltades d'una atmosfera bohèmia o marginal o de crítiques».


A hores d'ara Abad enllesteix Llesques, el seu sisè treball, del qual vam tenir el goig d'escoltar moltes d'aquestes peces inèdites el passat dissabte 23 de febrer en el Casal Jaume I de Fraga. Organitzat per l'Institut d'Estudis del Baix Cinca, el recital va quedar emmarcat en la jornada sobre transgressió cívica I amb el somriure, la revolta. L'entrada va ser de franc atès que l'actuació gaudia del suport del Projecte d'Animació Cultural Jesús Moncada. És mitjançant l'esmentat projecte que sovint Anton Abad visita escoles. Entre d'altres, va actuar en el CRA Ribera del Cinca, que inclou alumnat de Miralsot, Torrent i Vilella. Als xiquets, segons expliquen a la web del centre educatiu, els va sorprendre que poder cantar amb ell: «i ens preguntava què volia dir la cançó».


Enrere queda una interessant trajectòria, que va iniciar cap als anys 70, amb només 16 anys. Amb tot, no va enregistrar el primer títol, Avui és un dia com un altre, fins l'any 1989. I des d'aleshores, no ha parat: Lo ball de la polseguera (1991), Cap problema (1995) Sóc de poble (2002) i A la corda fluixa (2005).
«Què li vaig a fer, si m'han parit així, entre xera i foguera, entre pols i polseguera», canta clar i català el cantautor saidinenc.

Font: http://www.radiocatalunya.ca/noticia/anton-abad-parit-aixi
Subir