POESIA CLÀSSICA I CONTEMPORÀNIA
Total Poetes: 626
  Total Poemes: 14813
 
Poemes classificats per autor i ordre alfabètic
Autor alfabètic
Poemes classificats per autor i ordre cronològic
Autor cronològic
Poemes classificats pel lloc de naixement de l'autor
Autor Naixement
Poemes classificats per segle i autor
Segle
Llistat de tots els  poemes per ordre cronològic
Llistat de poemes
Cercador de poemes Tornar
poema
Berenguer de Masdovelles , Joan

Berenguer de Masdovelles , Joan

erroresrecomendar

Joan Berenguer de Masdovelles (Arbós (província de Tarragona) 14?? - 1476) va ser un poeta renaixentista a llengua catalana.

Era nebot del també poeta Guillem de Masdovelles de qui va heretar els drets sobre la població d'Arbós. El 1460, a causa d'una revolta popular, es va veure obligat a abandonar el poble i refugiar-se a Tarragona. Durant la guerra civil catalana, Masdovelles es va mostrar partidari del rei Juan II. Com a premi a aquesta fidelitat, el rei li va tornar els dominis sobre Arbós, localitat en què va raure fins a la seva mort.

Va participar en diversos concursos literaris organitzats a Barcelona. Es conserven 180 poemes de la seva autoria, escrits entre 1440 i 1475, la qual cosa el converteix en l'autor català medieval amb major obra conservada. Els poemes estan recollits en un cançoner que el propi autor va recopilar durant el segon terç del segle XV. El manuscrit original es conserva a la Biblioteca de Catalunya.

Els assumptes tractats per Masdovelles són variats i van des dels religiós al polítics passant pels temes amorosos. En els poemes de temàtica política, l'autor realitza al·lusions directes a personatges de l'època com|com a els reis o Alvaro de Luna. Els temes religiosos i morals constitueixen la part més destacada de l'obra de Masdovelles. Són importants també els debats que va mantenir amb diversos personatges, entre ells el seu oncle, el seu germà Pere Joan o amb el també poeta Lluís de Requesens.

D'entre els poemes conservats destaca el dedicat a Guerau de Cervelló, així com una sèrie de maleïts escrita en un to vigorós. Algunes de les seves composicions estan escrites en català, deixant en un costat l'occità. Masdovellas va traduir al català una poesia que el seu oncle Guillem havia escrit en occità.

http://es.wikipedia.org/wiki/Joan_Berenguer_de_Masdovelles
Subir