POESIA CLÀSSICA I CONTEMPORÀNIA
Total Poetes: 626
  Total Poemes: 14813
 
Poemes classificats per autor i ordre alfabètic
Autor alfabètic
Poemes classificats per autor i ordre cronològic
Autor cronològic
Poemes classificats pel lloc de naixement de l'autor
Autor Naixement
Poemes classificats per segle i autor
Segle
Llistat de tots els  poemes per ordre cronològic
Llistat de poemes
Cercador de poemes Tornar
poema
Berga, Pau

Berga, Pau

erroresrecomendar

Pau Berga, en francès Paul Bergue (Pesillà de la Ribera, Rosselló 1864 - Royan, Charente Marítim 1947), fou un poeta i gramàtic rossellonès nord-català.

Provenia d'una família de pagesos, d'on era el segon de quatre fills. Estudià el batxillerat a escoles religioses i enginyeria a París. Fou conductor d’obres d’enginyeria. Començà a vint anys a publicar poemes en la revista de Barcelona La Ilustració Catalana cap a l’any 1890. Els anys 1893 i 1894 fou convidat del consistori barceloní als Jocs Florals. Conductor d’obres d’enginyeria, passà gran part de la seva vida a la província d’Annam, a Indoxina. Des de l’exili redactà nombrosos articles sobre la llengua catalana, l’ortografia, la fonètica, la mètrica catalana, l’obra dels poetes rossellonesos i el cançoner popular per les revistes nord-catalanes del principi del segle XX.

Autor del llibre de poemes La Mare-Terra el 1913 i d’un ampli recull de poesies intitulat Contes i monologues catalàs entre l’any 1932 i 1933. Retornà al seu poble natal l’any 1926. El 1928 fou elegit Mantenidor de l’Acadèmia de la Ginesta d’Or i l’any següent s’encarregà del “rapport-concours” de la llengua catalana. Tot i ésser des del principi un defensor al Rosselló de la unificació ortogràfica del català duta a terme per l’Institut d'Estudis Catalans al final de la seva vida s’allunya de les normes fabrianes i utilitzà una llengua “patoisante”.


[edita] Obres
La Mare-Terra (1913), poemes
Fables de La Fontaine traduites en vers catalans (1909)
Études critiques sur les chansons catalanes (1911-1912)
Les voyelles o et u en catalan (1912)
Subir