POESIA CLÀSSICA I CONTEMPORÀNIA
Total Poetes: 626
  Total Poemes: 14813
 
Poemes classificats per autor i ordre alfabètic
Autor alfabètic
Poemes classificats per autor i ordre cronològic
Autor cronològic
Poemes classificats pel lloc de naixement de l'autor
Autor Naixement
Poemes classificats per segle i autor
Segle
Llistat de tots els  poemes per ordre cronològic
Llistat de poemes
Cercador de poemes Tornar
poema
Busquets i Punset, Anton

Busquets i Punset, Anton

erroresrecomendar

Anton Busquets i Punset (Sant Hilari Sacalm, 20 d'octubre del 1876 – Calders, 1934), poeta i escriptor en llengua catalana.

Va iniciar els estudis eclesiàstics però els deixà inacabats. Polígraf en el sentit més estricte del mot ja que era narrador, poeta, periodista, pedagog i dinamitzador culturals. Va passar la seva infantesa i adolescència a prop de les Guilleries en contacte amb els boscos i els seus moradors. El seu pare, també nascut a Sant Hilari Sacalm, feia de flequer i la seva mare venia de Ripoll. El seu pare va morir als quaranta-dos anys (quan el seu fill en tenia només sis i mig), cosa que portà un gran trasbals a la família.

Anton es diferenciava de la resta de nois de Sant Hilari Sacalm per la seva obstinació en fer escapades pel bosc seguint els traginers o anar a trobar els roders, carboners i llenyataires de qui sempre aprenia algunes cançons, llegendes, dites i acudits. Aquesta riquesa lèxica del saber popular va constituir la base estil·lística i imaginativa del narrador. Una altra dèria que el diferenciava dels altres nois era el fet de fer versos. Als disset anys d'edat es traslladà a Ripoll amb la seva germana i la seva mare.

Als dinou anys va publicar els seu primer llibre Lliroia(la flor de la ginesta), editat pel ripollenc Ramon Bonet. Va establir més endavant la Llibreria Sant Josep, que comercialitzava llibres i objectes d'escriptori, i fundà una entitat de nois i noies amb el nom de Joventut Catalanista de Ripoll, que organitzà un certament literari en honor de Frederic Soler i Hubert.

El 1895 es trasllada a Vic per acabar el batxillerat i redacta El Pirineu Català. Publica els seus primers treballs periodístics a La Veu de Montserrat i La Comarca. Als vint anys s'instal·la a Barcelona amb la mare i la germana. El 15 de maig del 1896, apareix el primer número de L'Atlàntida, una revista fundada amb el vist-i-plau de Verdaguer i amb la col·laboració de Folch i Torres.

Al 1897 publica el seu segon llibre de poemes Flors del Montseny. A la primavera del 1900 guanya, als Jocs Florals, el premi patrocinat per la Societat Catalana del Gas. El premi consisteix en el retrat de l'autor el qual li farà Pablo Ruiz Picasso.

L'any 1901 publica el seu tercer llibre de versos, Ventijols de Guilleria. Al 1903 publica el llibre de narracions breus Del Montseny , al 1905 Aplech, al 1907 surten dos llibres nous de narrativa: Dos amors i Ànimes ferides i al 1908 la novel·la Plantalamor. Al 1917 escriu la novel·la Calvari i Flor d'ermita. Al 1918 la narració Amor de senyor i Poesies. Al 1929 Del meu viure rural.

Obtingut de «http://ca.wikipedia.org/wiki/Anton_Busquets_i_Punset»
http://ca.wikipedia.org/wiki/Anton_Busquets_i_Punset

Qui era Busquets i Punset


“L’Hospitalet pren una embranzida poderosa: s’eixampla de debò i li cal un registre de fets i una tribuna amb caràcter propi. Per tant, convidem a tots els elements que ens ajudin. Seguint el lema: respecte i tolerància en idees i pensars, admetrem tot el que sigui sa i digne de publicitat”.
Així proclamava la capçalera del primer número de LA RESSENYA “periòdic d’informació local, il·lustrat i literari”, amb data de 5 de maig de 1907. L’Hospitalet, llavors, era una vila vorejant els sis mil habitants….
Aviat aquell primer impuls va obrir-se a tot el país amb el nom de LA RESSENYA LITERÀRIA, “publicació quinzenal catalana”. La revista tenia com a delegats gent com Xavier Montsalvatge, Prudenci Bertran, Valeri Serra i Boldú, Gregorio Martínez Sierra, Johannes Fastenrath, Frederic Mistral, i moltes altres plomes de renom.
L’ànima d’aquella “embranzida poderosa” no era altre que l’Anton Busquets i Punset, una personalitat emprenedora, capaç i molt disposta a desvetllar cultura. L’editorial d’aquella primera ressenya començava amb aquesta endreça: “Aviat ens entendrem, llegidor benèvol. Venim a fer cultura, a educar, a il·lustrar”.
Anton Busquets i Punset tenia llavors trenta-un anys, poeta, novel·lista, periodista, estudiós del folklore de Catalunya….Desplegava una activitat cultural considerable. Havia participat en els Jocs Florals destacadament, tenia publicats reculls de poemes –Lliroia (1895), Flors del Montseny (1897), Ventijols de Guilleria (1901)- i narracions diverses. Sobretot cal recordar APLEC, una antologia literària per a les escoles, amb la intenció d’acostar a la mainada les lletres catalanes i els seus autors més remarcables. Perquè Anton Busquets i Punset també era mestre. Exercia a les Escoles Catalanes del Doctor Robert que havia creat el Foment Autonomista a la nostra ciutat. Participava en el novell moviment pedagògic català amb vocació.
Bon amic de mossèn Cinto Verdaguer, del pintor Pablo Picasso, estava introduït en els cercles literaris i artístics de la seva època. La seva labor no es recloïa en localismes de via estreta ni en romanticismes sentimentals, tenia més volada! “Fer cultura” és eixamplar, obrir horitzons. També escola endins, adreçant-se educativament als nois i noies, introduint els diversos valors culturals i artístics a l’escola i fent de mestre amb sinceritat, estimació i respecte.
http://www.xtec.es/centres/a8019216/biphisto.htm
Subir