POESIA CLÀSSICA I CONTEMPORÀNIA
Total Poetes: 617
  Total Poemes: 14539
 
Poemes classificats per autor i ordre alfabètic
Autor alfabètic
Poemes classificats per autor i ordre cronològic
Autor cronològic
Poemes classificats pel lloc de naixement de l'autor
Autor Naixement
Poemes classificats per segle i autor
Segle
Llistat de tots els  poemes per ordre cronològic
Llistat de poemes
Cercador de poemes Tornar
poema
Oliver, Francesc

Oliver, Francesc

erroresrecomendar

Francesc Oliver fou un membre de l'orde de Sant Joan de Jerusalem durant el segle XV, i ha estat conegut com al primer traductor en català i en vers de l'obra d'Alain Chartier La belle dame sans merci, obra molt important de la literatura europea del segle XV.

Francesc Oliver fou comanador de Torres de Segre, comanda inclosa en el Priorat de Catalunya, almenys des de 1447 i fins a 1470. Des de 1459 era el lloctinent del prior de Catalunya Jaume de la Geltrú i el 1461 el príncep Carles de Viana el nomenava veguer de Lleida. També formava part de l'exèrcit que el 1461 la Generalitat va enviar a ponent per tal d'alliberar el Príncep de Viana. Aquests indicis ens mostren com fra Francesc Oliver fou un personatge important i ben relacionat amb les esferes del poder.

En unes dates que van entre 1457 i 1469 va ser quan va traduir La belle dame sans merci d'Alain Chartier, obra apareguda a principis del segle XV en francès. Martí de Riquer en la seva edició de la traducció catalana proposava que l'Oliver traductor era el mateix Oliver que el 1464 es va suicidar per amor ja que no era correspost per Violant Lluïsa de Mur, comtessa de Luna, morta el 1467. Aquest fet fou mitificat per diferents poetes durant la segona meitat del segle: Mossèn Avinyó, Pere Torroella, l'obra anònima Triste Deleitación i Francesc Moner. Evidentment per qüestions de dates és impossible que Francesc Oliver i aquell Oliver que es va suïcidar per amor no poden ser el mateix personatge
http://ca.wikipedia.org/wiki/Francesc_Oliver
Subir