POESIA CLÀSSICA I CONTEMPORÀNIA
Total Poetes: 626
  Total Poemes: 14813
 
Poemes classificats per autor i ordre alfabètic
Autor alfabètic
Poemes classificats per autor i ordre cronològic
Autor cronològic
Poemes classificats pel lloc de naixement de l'autor
Autor Naixement
Poemes classificats per segle i autor
Segle
Llistat de tots els  poemes per ordre cronològic
Llistat de poemes
Cercador de poemes Tornar
poema
Vallbona , Rafel

Vallbona , Rafel

erroresrecomendar

Rafel Vallbona (Sallent, 1960).

Periodista, escriptor i guionista de ràdio i TV. Els seus primers reculls poètics, Inventari de límits (1979) i Balades d'espeed, poemes destrossats (1986), tracten d'alguns mites de la modernitat. Sabates italianes (1987) donà forma literària a guions de ràdio. Apostà per la narrativa amb Fora de joc (1988), Conduint tota la nit (1989) i amb la novel·la eròtica El concert de París (1990), premi La piga. Ha aplegat alguns dels seus articles a Riure a Barcelona (1990) i, actualment, és cap de cultura del diari El Observador. Entre els guions difosos per ràdio, cal assenyalar Beatles si us plau (1986), Qui és, qui era? (1986-1987), Elvis per sempre (1988) i Lletrasset (1989). Dels guions emesos per TVE, destaquen Especial Núria Feliu (1989) i Puçastoc (1989-1990). Posteriorment ha publicat Els dies rojos (1995). I per Recanvis Lluna (1997) rep el premi Columna Jove. El 1998 amb Encara queda el blues, de Rafael Vallbona Sallent, guanya el premi de poesia Ramon Comas Maduel. Les seves obres més recents són el poemari Al raval (2000) i la novel·la Plaça dels Àngels (2000).
Al raval és un poemari amb el qual l’autor guanyà l’Englantina d'Or en els Jocs Florals de Barcelona i el premi Cadaqués a Rosa Leveroni. El conformen un conjunt de vint-i-sis poemes que glosen gents, idees, emocions, vida, paisatges i sensacions. Són textos urbans i vitalistes, sobre amors, alcohol, sexe, amb evocacions de la generació beat. Es barregen descripcions realistes amb referències culturals. És un poemari, eminentement líric, que té com a escenari un barri emblemàtic de la ciutat. És una valuosa miscel.lània per entendre l'esperit de la nostra època, almenys l'esperit d'una certa joventut que fa anys que ha deixat de ser ho. És l'autòpsia d'uns sentiments massa humans que sobreviuen en una deshumanitzada ciutat. La vida és molt dura, però la mirada del narrador és molt tendra. És segurament també, alliberat de les dissonàncies i els tremendismes dels primers llibres, un poemari de maduresa.

Plaça dels Àngels


Plaça dels Àngels és una novel·la que obre una trilogia urbana i contemporània sobre la ciutat. El tema principal és xoc entre el barri nou i la ciutat antiga. La ciuta vella és un detritus, però ha conservat el teixit social que fa d’un grup de persones una comunitat. La ciutat nova, en canvio, és opulenta i freda. La novel·la reflecteix la lluita dels veïns per a continuar vivint en el barri, malgrat no perdin l’ocasió per a cantar les excel·lèncias de la ciutat nova. El llibre està construït en gran part a base dels diàlegs, recreats a partir d’escoltar converses. El narrador, Juan Sánchez, és un extremeny, immigrado, justicier i mosso de magatzem.., que en un moment d’ofuscació, fa cinc anys, matà a un traficant amb un tornavís i torna al Raval i el troba totalment desconegut; quan torna al carrer Valldoncella, Juan s’ha passat cinc anys a la presó no s’adona de res, no coneix res i ha de tornar a integrar-se en un paisatge radicalment diferent al de la seva juventut.

http://www.joanducros.net/corpus/Rafel%20Vallbona.html
Subir