POESIA CLÀSSICA I CONTEMPORÀNIA
Total Poetes: 626
  Total Poemes: 14813
 
Poemes classificats per autor i ordre alfabètic
Autor alfabètic
Poemes classificats per autor i ordre cronològic
Autor cronològic
Poemes classificats pel lloc de naixement de l'autor
Autor Naixement
Poemes classificats per segle i autor
Segle
Llistat de tots els  poemes per ordre cronològic
Llistat de poemes
Cercador de poemes Tornar
poema
d'Anoia , Berenguer

d'Anoia , Berenguer

erroresrecomendar

Berenguer d'Anoia (fl. c. 1300) fou un trobador català de Mallorca. Ell va escriure el Mirall de trobar, un tractat occità poètica, gramatical i retòrica en la tradició de trobar la de Razos de Raimon Vidal i el Regles de trobar de Jofre de Foixà, un gènere sempre popular al país català.

Berenguer pares eren catalans d'origen noble de Sant Sadurní d'Anoia que es van assentar a Inca a Mallorca després de la seva conquesta per Jaume I el Conqueridor. Aquesta informació relativa a la seva família i els seus orígens es troba amagat en els seus escrits en forma d'un acròstic que dóna:

Berenger d'Anoia·m dits hom;
mon payre fo asats prom.
En Incha fo mos naximens,
e a Noia naschron mos parens

El Mirall comença amb un pròleg que explica la seva divisió en quatre capítols d'estudiar les formes retòriques i els principals errors poètica. Comença així: Començar la miralls de trobar o de versificada o de rimar. Car si hom mira o regard SAS Faus en un mirall. . Tot el que es llustra amb exemples extrets de les composicions dels trobadors anteriors, però no per sempre en la forma correcta. Berenguer si mateix no té cap tipus de treball al seu propi nom, encara que alguns fragments d'una altra manera no imputables al seu tractat se suposa que són la seva feina.

Font: http://en.wikipedia.org/wiki/Berenguer_d%27Anoia

Es tenen molt poques dades d'aquest trobador. Es tracta d'un escriptor mallorquí de pares catalans, que es coneix sobretot per un treball anomenat Mirall de trobar on, a diferència dels tractats de Ramon Vidal de Besalú o de Jofre de Foixà, predomina el caràcter poètic i retòric per damunt del gramatical. El seu llibre comença amb un pròleg on dóna notícies sobre si mateix i es divideix en quatre parts que estudien les formes retòriques, els errors principals de la versificació, etc. Tot això il·lustrat amb exemples extrets de les composicions dels trobadors, que no sempre són citats de forma correcta. Berenguer d'Anoia no té una obra pròpia diferenciada, per bé que alguns exemples del seu tractat poden ser de creació personal, com el fragment que podeu llegir en l'apartat de textos.

Font: http://www.xtec.es/~malons22/trobadors/trobadors.htm#anoia
Subir