POESIA CLÀSSICA I CONTEMPORÀNIA
Total Poetes: 628
  Total Poemes: 14847
 
Poemes classificats per autor i ordre alfabètic
Autor alfabètic
Poemes classificats per autor i ordre cronològic
Autor cronològic
Poemes classificats pel lloc de naixement de l'autor
Autor Naixement
Poemes classificats per segle i autor
Segle
Llistat de tots els  poemes per ordre cronològic
Llistat de poemes
Cercador de poemes Tornar
poema
Romaguera, Josep

Romaguera, Josep

erroresrecomendar

Josep Romaguera (1642-1723) Ús l'autor de l'˙nic llibre d'emblemes en catalÓ, l'Atheneo de grandesa. Les seves altres obres consten de varis sermons en castellÓ i alguns plecs solts poŔtics; les altres obres (com la segona i tercera parts de l'Atheneo) s'han perdut. L'estil de la seva obra Ús tÝpic del barroc.

Romaguera naix a Barcelona durant la Guerra dels Segadors l'any 1642 i viu fins 1723, segons el seu epitafi publicat pel mercedari i historiador Pere Serra i Postius. No tenim cap notÝcia d'ell fins 1661 quan comenša la seva carrera eclesiÓstica i rep el seu primer benefici. Va formar part del Sant Ofici i va ser professor de llei can˛nica a l'Universitat de Barcelona. Segons l'epitafi de Postius, Romaguera va ser un predicador famˇs i va representar l'EsglÚsia a les Corts Catalanes convocades per Felip V a 1701-2. Per a Postius, Romaguera va ser un individu singular, "uno de los Varones mßs insignes, que en Letras, Prudencia y Govierno a la fin del passado Siglo y principio del presente, a tenido Cathalunya." (f.104r).

Romaguera va ser defensor del catalÓ i al "Pr˛lech al lector" de l'Atheneo reivindica l'us del catalÓ com llengua literÓria, afirmant que el seu llibre Ús un intent de "dar un aliento a las plomas cathalanas." (s.n.) A mÚs a mÚs, es queixa de l'estat del catalÓ del temps:

"Totas las nacions anellan en embellir sa llengua, y en propagarla, perque es credit de sos ingenis, gosar Alumnos de sa facundia los alienigenos curiosos; pero la paci˛, que en las demes se estrema en la alaba[n]ša, en la nostra inadvertidament se precipita al despreci, ab impaciencia de quants ˛ adverteixan." (i-ii [s.n.])
http://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Romaguera
Subir