POESIA CLÀSSICA I CONTEMPORÀNIA
Total Poetes: 626
  Total Poemes: 14805
 
Poemes classificats per autor i ordre alfabètic
Autor alfabètic
Poemes classificats per autor i ordre cronològic
Autor cronològic
Poemes classificats pel lloc de naixement de l'autor
Autor Naixement
Poemes classificats per segle i autor
Segle
Llistat de tots els  poemes per ordre cronològic
Llistat de poemes
Cercador de poemes Tornar
poema
Sales, Pepe

Sales, Pepe

erroresrecomendar

Josep Sales i Coderch més conegut amb el nom artístic de Pepe Sales (Barcelona, 1954 - Vallclara, 1994) que fou un poeta, compositor i pintor català. Formà part, com a co-fundador i lletrista, del grup de rock Bocanegra. Després de morir, va deixar el poemari 50 cançons d'amor i droga com a testament artístic.

Trajectòria personal
Nebot de l'escriptor Joan Sales i del pintor Gaietà Sales, era el vuitè d'onze germans d'una familia de fortes conviccions cristianes. L'any 1973 ingressa a la presó Model de Barcelona, on romandrà dotze mesos, per possessió de haixix. Vers el 1975, s'inicia en el consum d'heroïna, l'addicció a la qual no l'abandonarà mai. Vers el 1979, fa pública la seva orientació sexual gay en els àmbits familiar i social. L'any 1988, se li diagnostica la sida, malaltia de la que morirà el 1994, als 39 anys d'edat.


Biografia
La seva vida va estar marcada per les drogues, la seva homosexualitat, la presó franquista i la utopía revolucionaria no contribuiren a facilitar la vida a Sales en uns anys difícils.

La seva música estava marcada estéticament per Rimbaud, Pasolini, Keith Richards i William Burroughs. Amb Víctor Obiols, qui el definia com una persona "dotada d'una energia especial fora de l'ordinari" van fundar el grup de rock Bocanegra el 1984. Durant quatre anys, Sales fou l'ideòleg del grup, escrigué les lletres de les cançons, va fer de mànager, etc... Obiols va definir la seva tasca com a músic dient que "Aquestes lletres de cançons son una part important de l'univers personal que Pep va crear per a ell i per nosaltres. En elles trobem biografia, imagineria, pensament...".

Aquestes Cançons d'amor i droga, han estat cantades per Albert Pla, que va conéixer a Sales a través de Rafael Moll i Lulú Martorell, periodista i amiga íntima del poeta. Amb aquest material i amb l'ajut de Judit Farrés (actriu, cantant, clarinetista i disc jockey), Albert Pla va presentar les seves Cançons d'amor i droga durant un mes a l'Espai Lliure, a Barcelona. També en va publicar el disc, dos CD que constitueixen una obra immensa. El primer CD està cantat en català i té 19 temes (en un d'ells col·labora amb Gerard Quintana de Sopa de Cabra). El segon CD, amb 12 cançons en castellà (inclou la col·laboració de Robe Iniesta).

Sales morí de sida un mes abans de cumplir 40 anys d'una vida complicada, marginal i creativa. Poeta, pintor i músic autodidacta, deixà el seu testament artístic en el Quadern 50.


Obra
Influït per l'ambient familiar, comença a pintar essent encara un nen. El 1978 presenta la seva primera exposició, titulada Junk Praxis, al Teatre Lliure de Gràcia.

Vers els 14 anys comença a compondre cançons. Més endavant, coneix Peter Sinfield, lletrista del grup anglès King Crimson, amb qui l'unirà una forta amistat al llarg dels anys. El 1984 funda, amb el també poeta Víctor Obiols, el grup Bocanegra. Entre 1989 i 1991 fou director artístic del programa cultural Glasnost, emès al circuït català de TVE.

50 cançons d'amor i droga. Poemari pòstum inèdit, disponible a internet. Edició de Lulú Martorell
Bocanegra: Bocanegra U, 1986 (CD, 2006)

Influència artística
Albert Pla: Cançons d'amor i droga. Pla es fa el Sales (2003)
Víctor Bocanegra: Bloc de lírica dura. Homenatge a Pepe Sales (2006)
El 7 de juliol de 2007 va tenir lloc al Teatre-Auditori de Granollers l'homenatge Nit d'amor i droga - Una nit amb Pepe Sales, que va comptar amb la participació dels cantautors Albert Pla, Nacho Vegas, Víctor Bocanegra, Mazoni i Jordi Busquets. Produït per Rafael Moll, l'espectacle va enquadrar-se en el cartell del Festival Trobadors i Joglars del Vallès Oriental.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Pepe_Sales

Pepe Sales, 1954-1994, poeta i pintor amb una exquisita sensibilitat musical, va ser el clàssic outsider, maleït i desconegut, tot i el seu extraordinàri talent per comunicar el seu univers apassionat de perdedor enamorat de la vida. Pràcticament inèdit fins 10 anys després de la seva mort, avui, la seva obra comença a trobar el seu lloc i el seu públic. Aquesta web mostra gran part de la seva obra. Les pintures, els dibuixos, les seves 50 Cançons d’amor i droga i com les cantava, fotos, articles i altres ‘majarades’ que perfilen le personalitat ironica i subtil de Sales. Si guardes algun altre secret curios del Pepe i ens el fas arribar, l'anirem completant
http://www.pepesales.org/portada.htm
Subir