POESIA CLÀSSICA I CONTEMPORÀNIA
Total Poetes: 628
  Total Poemes: 14847
 
Poemes classificats per autor i ordre alfabètic
Autor alfabètic
Poemes classificats per autor i ordre cronològic
Autor cronològic
Poemes classificats pel lloc de naixement de l'autor
Autor Naixement
Poemes classificats per segle i autor
Segle
Llistat de tots els  poemes per ordre cronològic
Llistat de poemes
Cercador de poemes Tornar
poema
de Ventadorn, Bernart

de Ventadorn, Bernart

erroresrecomendar

Bernart de Ventadorn (vers 1130-1145 - vers 1190-1200), també conegut com Bernart de Ventadour, fou un popular trobador, compositor i poeta provençal.

Biografía
Segons el trobador Uc de Sant Circ (1217?-1253?), Bernart era possiblement fill d’un forner del castell de Ventadour (Ventadorn) a Corresa, al Llemosí francès. Altres fonts, un poema satíric escrit per un contemporani més jove, Peire d'Alvernha, indica que era fill d’un criat, un soldat o un forner, i la seva mare també era criada o fornera. De l'evidència en el poema juvenil de Bernart, El temps vai i veuen i vire, molt probablement va aprendre l'art de cantar i d'escriure del seu protector, el vescomte Eble III de Ventadorn.

Va compondre els seus primers poemes a l'esposa del seu patró, Margarida de Turenne. Forçat a deixar Ventadour després d'enamorar-se de Margarida, va viatjar a Montluçon i a Tolosa de Llenguadoc, i va seguir eventualment Elionor d'Aquitània a Anglaterra i a la cort dels Plantagenet; l'evidència per a aquesta associació i aquests recorreguts ve principalment dels seus propis poemes. Posteriorment Bernart va tornar a Tolosa, on Ramon V de Tolosa, el va emprar; després va anar a Dordonya, on entrà en el monestir cistercenc de Dalon. Molt probablement va morir allí.

Llegat
Bernart és únic entre els compositors seculars del segle XII per la quantitat de la seva música que ha sobreviscut: dels seus 45 poemes, 18 tenen la seva música intacta, una circumstància inusual per a un trobador (la música dels trobadors tenien una probabilitat més alta de sobreviure, atribuïda generalment a que ells van sobreviure a la croada albigesa, que va dispersar els trobadors i va destruir moltes de les seves fonts). La seva obra data probablement d’entre 1147 i 1180 i va escriure en provençal. Bernart és acreditat sovint per ser la influència més important en el desenvolupament de la tradició dels trobadors en el nord de França, ja que allí ho coneixien bé, les seves melodies van circular extensament i els primers compositors trobadors semblen haver-lo imitat. La majoria dels seus poemes són amorosos. Es diferencia d'altres autors de l'època per la manera més personal de mostrar els seus sentiments. El reconeixement a la seva obra va arribar fins al romanticisme.

Extrach

Bernat de Ventadorn, representacion medievala
Lo tems vai e ven e vire
Per jorns, per mes e per ans,
Et eu, las no.n sai que dire,
C'ades es us mos talans.
Ades es us e no.s muda,
C'una.n volh e.n ai volguda,
Don anc non aic jauzimen.


Pois ela no.n pert lo rire,
E me.n ven e dols e dans,
C'a tal joc m'a faih assire
Don ai lo peyor dos tans,
- C'aitals amors es perduda
Qu'es d'una part mantenguda -
Tro que fai acordamen...

Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Bernart_de_Ventadorn
Subir